random_image1.jpg

La unicitatea judetului Bistrita-Nasaud contribuie:


Centrul vechi al orasului Bistrita aminteste, înca prin arhitectura, de înfloritoarea Bistrita din secolele trecute. Cel mai vechi monument de arhitectura din oras este reprezentat de fosta biserica a minoritilor, actuala biserica ortodoxa (1270 – 1280)  care a suferit adaugiri ulterioare (sec. XIV). Planul este de biserica-sala, iar interiorul refacut este în stil baroc. În exterior are contraforturi înalte, în doua trepte. Un interes aparte trezeste grupul de 13 cladiri cu arcade numite Sugalete (sec. XV – XVI) care formau complexul comercial si civil din fosta cetate. Construit în anul 1563, unic în stilul sau, complexul este format din 20 de arcade masive, semicirculare în exterior, constituind un fel de galerie cu bolti sprijinite pe 21 de stâlpi. Astazi, se presupune ca boltile ar fi aparat marfa comerciantilor pe vreme rea.

Localitatea Sîngeorz-Bai este cunoscuta ca statiune balneara începând cu secolul al XVII-lea, atestata documentar în anul 1245. Statiunea balneoclimaterica Sângeorz-Bai, cunoscuta prin „borcuturile” tamaduitoare, este renumita si astazi pentru apele minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, hipertonice si izotonice, dar si prin namolul mineral si mofete (emanatii naturale de CO2).

Biserica Evanghelica, situata în centrul municipiului Bistrita, reprezinta cel mai important monument al orasului, arhitectura sa fiind o combinatie de elemente a diferitelor stiluri arhitecturale: gotic renascentist, cu influente romantice, construita în perioada 1332 – 1333 în stil gotic și refacuta între anii 1470 – 1564 în stil renascentist. Turnul de 76 metri este cel mai înalt turn de biserica din piatra din România. Biserica pastreaza strane sculpate din anul 1519, o orga cu 28 de registre, 23 de steaguri ale breslelor bistritene. Cea mai veche piesa sculptata în piatra dateaza, conform inscriptiei, din anul 1327 si se numește „Cavalerul Gotic”.

Satul Dorolea  este cel mai frumos ansamblu sasesc din regiune datând din 1332, propusa spre înregistrare în patrimoniul UNESCO. Localitatea se afla în apropierea unui castru roman, a unor biserici monument și zone naturale valoroase.

Podul de la Cosbuc  a fost construit în anul 1776 si trece peste râul Salauta. Este facut din lemn de stejar si a fost ridicat de granicerii italieni. Este cunoscut sub denumirea de „Podul iubirii” pentru ca cu multi ani în urma, când tinerii îndragostiti ieseau de la joc, se ascundeau de privirile curiosilor pe podul acoperit. Asa se rezuma povestea ultimului pod acoperit din Europa de Est, monument istoric de categoria A, pod de trecere cu carutele, masinile si picioarele peste Salauta, în satul poetului George Cosbuc din Bistrita-Nasaud.

Teatru nescris Sant-Bistrita-NasaudMuzeul de Arta Comparata  din în localitatea Sîngeorz-Bai este unic în Europa și este configurat pe ideea de dialog estetic între obiectul utilitar cu semnificatie etnografica si obiectul artistic contemporan. Scopul declarat este de a surprinde si transmite spiritualitatea zonei prin arta prin creatie, refuzând sa accepte ideea de muzeu ca spatiu – adapost pentru bunuri mobile ce apartin trecutului.

Teatrul Nescris din Sant  este cea mai veche forma de teatru comunitar si este unic în România. Piesele de teatru sunt inspirate de povestile adevarate din lumea satului si au fost perpetuate de la o generatie la alta fara a fi fost scrise undeva.
Clopul cu paun este podoaba specifica portului nasaudean care se purta doar în câteva sate din jurul localitatii Salva, unde este atestat pentru prima oara la începutul secolului XX.
Jocul barbatesc de pe Valea Şieului „Barbuncul” executat de catre un grup de dansatori din comuna Şieut, membri ai Ansamblului Folcloric Ciobanașul, a constituit baza documentara în vederea introducerii lui pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO.

Pestera Izvorul Tausoarelor este rezervatie declarata prin Legea 5/2000 cu suprafata de 71 hectare, situata pe Izvorul Tausoarelor, fiind una dintre cele mai adânci pesteri din România. Pestera adaposteste mirabilitul, un mineral foarte rar.

Poiana cu narcise de pe Muntele Saca este rezervatia botanica aflata la cea mai mare altitudine, aproximativ 1.600 de metri, pe versantul dinspre rasarit al muntelui care apartine de comuna Rodna Veche.

Apele minerale de la Colibita apar pe pârâul Izvorul Lung, la cca. 1 km de confluenta acestuia cu pârâul Izvorul Tomnatecului si cca. 12 km amonte de localitatea Mita. Apa acestor izvoare poate fi folosita în curele interne pentru afectiuni gastrointestinale si hepato-biliare, dar în acelasi timp este si o foarte buna apa de masa. Pe raza localitatii Bistrita-Bârgaului, în locul numit „La Slatina“ se afla un izvor sarat, captat într-o fântâna protejata de o constructie de lemn.

Vulcanii noroiosi de la Monor sunt situati în apropierea localitatii Monor, la 42 de kilometri distanta de orasul Bistrita, spre sud-estul judetului. Rezervatia naturala are o suprafata de doua hectare, zona fiind cunoscuta si sub denumirea „La gloduri”. Vulcanii, rezultatul gazului metan care iese din adâncurile pamântului, aduc la suprafata noroiul lichid amestecat cu apa și sunt doar partial activi, însa spectaculosi.

Pasul Tihuta, denumit și Pasul Bârgau, este printre cele mai dificile și fumoase trecatori rutiere montane europene, care face legatura între Moldova si Transilvania. În Pasul Tihuta se afla statiunea Piatra Fântanele situata la 1200 m altitudine. Un obiectiv interesant, care atrage multi turisti este Hotelul Castel Dracula care, prin alura medievala, reface misterul atmosferei tesute de scriitorul Bram Stocker în romanul „Dracula".

Lacul de acumulare Colibita este amplasat la 50 de km de municipiul Bistrita, la poalele Muntilor Calimani, la o altitudine de 900 m. A fost creat prin inundarea vechii localitati Colibita, pe fundul lacului înca fiind vizibile ramașite ale locuintelor, ale bisericii din centrul satului și copaci care strajuiau localitatea în urma cu 30 de ani. Colibita este  renumita pentru concentratia mare de ozon și ioni de iod, recomandata pentru tratamentul afectiunilor pulmonare și cardiace.
Identitatea tinuturilor noastre este o comoara inestimabila care ne da personalitate și care ne exprima cu tot ceea se suntem în prezent și cu nazuintele privind viitorul.

Judetul Bistrita-Nasaud detine atuuri substantiale pentru integrarea în turismul national, aferent fiecaruia din cele 6 categorii de produse turistice competitive ale României, respectiv: turism rural, circuite culturale, turism balnear si de sanatate, city breaks, turism activ si de aventura, turismul în natura, care reprezinta vectori de comunicare pentru pozitionarea României pe piata turistica internationala.

Judetul Bistrita-Nasaud

Bistrița-Năsăud a fost înființat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a Regiunii Cluj (din raioanele Bistrița și Năsăud). Cea mai mare parte a teritoriului județului de azi a făcut parte mai devreme din Județul Năsăud (interbelic), respectiv din Comitatul Bistrița-Năsăud (antebelic). Reședința și centrul cultural, educațional și economic a județului este municipiul Bistrița. Județul este împărțit, din punct de vedere administrativ, într-un municipiu, 4 orașe și 58 de comune cu 235 de sate.

Contact

CJ Bistrita-Nasaud
Piata Petru Rares nr.1
Romania

Telefon

+40 (263) 213-657
+40 (263) 215-503

171125
Astazi
Ieri
Saptamina aceasta
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Toate zilele
350
607
957
167021
8495
171125

Your IP: 3.226.251.205
2019-08-19 14:52